Cas No: 57-11-4
EINESC No: 200-313-4
Molekül ağırlığı: 284.484 g/mol
Kimyasal Formülü: C2H4O
Kimyasal Yapısı
Fiziksel Özellikleri :
Genel özellikler: Beyaz katı
Koku: Keskin, yağ benzeri
Yoğunluk: 0,9408 g/cm3
Kaynama noktası: 361 °C (Kimyasal özelliği bozulur)
Erime noktası: 69,3 °C
Parlama noktası: 113 °C
Buhar basıncı: 0,01 kPa (158 °C)
Kırılma indisi: 1,4299 nD (80°C)
Çözünürlük(suda) : 0,00029 g/100 g (20 °C)
Genel Özellikleri:
Stearik asit 18li karbon zincirinden oluşmuş doymuş bir yağ asididir. Tuzları ve esterleri stearatlar olarak bilinir. Doğada en çok bulunan doymuş yağ asitlerinden birisidir. Üç stearik asit molekülünden üretilen trigliseride stearin denir. Stearik asit metal katyonlara bağlanabilen bir polar baş grubu ve organik çözücüler içinde çözünmesini sağlayan bir polar olmayan bir zincire sahip olduğu için yüzey aktif madde, yumuşatıcı madde olarak kullanılır. Reaksiyonlarda karboksilik asit karakteri gösterir.
Üretimi:
Stearik asit, trigliseritlerin kaynama noktasına yakın sıcaklıkta su kullanılarak sabunlaştırılması ile yağlardan elde edilir ve damıtılır. Genelde ticari olarak satılan stearik asit palmitik asitle stearik asitin karışımıdır.
Kullanım alanları:
Stearik asit gıda katkı olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca sabun üretiminde, kozmetikte ve deterjan üretiminde kullanılır. Genelde bu alanlarda esterleri halinde kullanılır.
Özellikle kauçuk ve pvc gibi üretimlerde yağlayıcı ve yumuşatıcı olarak da kullanılır. Bazı özel durumlarda metal tozlarının üstünü kaplarak raf ömrünün uzatılması için kullanılır.
Ayrıca motor yağlarının üretiminde ve bazı yağ katkılarında stearik asit yaygın olarak kullanılır.
Güvenlik Önlemleri ve Zehirlilik Durumu
Stearik asit için Avrupa Birliği yönetmeliğine göre tehlikeli olarak sınıflandırılmamıştır. Düşük sıcaklıklarda kolay alevlenmez. Olası göz veya cilt maruziyeti durumunda tahriş edici olabilir.