Cas No: 7681-38-1
EINESC No: 231-665-7
Molekül ağırlığı: 120.06 g/mol
Kimyasal Formülü: NaHSO4
Kimyasal Yapısı
Fiziksel Özellikleri
Genel özellikler: Beyaz Katı
Koku: Rahatsız edici, Çürük yumurta benzeri
Yoğunluk: 2.742 g/cm3 (20 ° C)
Kaynama noktası: 315°C ((Na2S2O7+H2O) şeklinde bozunur)
Erime noktası: 58,5 °C (Monohidrat) 315°C (Susuz)
Parlama noktası: –
Buhar basıncı: –
Kırılma indisi: –
Çözünürlük(suda): 28,5 gr/100 ml (25°C)
Genel Özellikleri
Sodyum bisülfat veya diğer ismiyle sodyum hidrojen sülfat, bir asit tuzudur. Susuz formu higroskopiktir ve kuru haldeyken güvenli bir şekilde nakledilip depolanabilir. Sulu çözeltisi ise fazlaca asidiktir. 1 molarlık çözeltisinin pH’ı 1’den küçüktür.
Üretimi
Üretim için iki farklı yöntem izlenebilir; öncelikle sodyum hidroksit ve sülfürik asitin stokiyometrik oranlarda reaksiyonuyla elde edilebilir. Sonucunda sodyum bisülfat ve su oluşur.
İkincil olarak da sodyum klorür ve sülfürik asit yüksek ısıda reaksiyona sokulur. Bu tepkimeden sodyum bisülfat ve hidrojen klorür elde edilir.
Kullanım alanları
Sodyum bisülfatın temelde pH düşürücü olarak kullanılır. Yüzme havuzlarında klorlamada, temizlik ürünlerinde suyun pH derecesini düşürür.
Ayrıca evcil hayvan mamalarında, meşrubatlarda, soslarda da katkı maddesi olarak kullanılır.
Hayvan etlerinin işlenmesi sırasında ve kesilmiş hayvan etlerinin kararmasını önlemek için kullanılır.
Metal yüzeyler üzerinde kullanıldığında cila görevi görür. Bu yüzden kuyumculuk sektöründe de kendisine kullanım alanı bulmuştur.
Antiseptik veya dezenfektan olarak konservelerde, kozmetik sektöründe kullanılır.
Bunların haricinde tekstil ve deri sektöründe de kendisine kullanım alanı bulmuştur.
Güvenlik Önlemleri ve Zehirlilik Durumu
Soydum Bisülfat insan sağlığına zararlıdır. Solunduğunda, deri ile temas ettiğinde ve gözlerde ciddi zararlara yol açabilir. Yutulması halinde ölümcül olabilir.
Ayrıca asitlerle temasında ve yüksek sıcaklıklarda toksiL gaz çıkartır.