OLEİK ASİT

Cas No: 68002-84-6           
EINESC No: 268-097-4 
Molekül ağırlığı:  282.468 g/mol-1  

Kimyasal Formülü: C18H34O2
Kimyasal Yapısı

Fiziksel Özellikleri :

Genel özellikler:  Hafif sarı, viskoz sıvı

Koku: Kokusuz

Yoğunluk: 0,895 g/cm3

Kaynama noktası: 360 °C (Kimyasal özelliği bozulur)

Erime noktası: 14 °C

Parlama noktası: 93 °C

Buhar basıncı:  –

Kırılma indisi: –

Çözünürlük(suda) : Çözünmez.

Genel Özellikleri:

Oleik asit hayvanlarda ve biktilerde doğal olarak bolca bulunan tekli, doymamış bir yağ asididir. Doğada en çok bulunan yağ asididir. Zeytinyağının büyük miktarını oluşturur. Oleik asidin tuzları ve esterleri oleatlar olarak adlandırılır. 

Üretimi:

Oleik asit endüstriyel olarak genelde kanola yağı gibi fazla sayıda çift bağ içeren bitkisel yağların transesterifikasyonu ile üretilir. 

Kullanım alanları:

Oleik asit trigliseridleri şeklinde birçok gıda maddesinde bulunur. Ayrıca sabun yapımının hammaddesi konumundadır. Boya, mürekkep ve cila gibi ürünlerde tercih edilen bir yağlayıcı ajandır.  

Sağlık alanında ise kullanılan bir ilaç hammaddesidir. Kalp ve damar hastalıklarına ve kolesterol problemlerine iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Kanser ve şeker hastalığı gibi hastalıklara karşı da kullanım alanı vardır.

Güvenlik Önlemleri ve Zehirlilik Durumu

Oleik asit çok yüksek miktarlarda ve çok sık alınmadığı sürece insan sağlığı açısından zararlı değildir.  
Yüksek sıcaklıklara çıkmadan kolay kolay tutuşmaz.