Cas No:123-86-4
EINESC No:204-658-1
Molekül ağırlığı: 116.160 g/mol
Kimyasal Formülü: C6H12O2
Kimyasal Yapısı
Fiziksel Özellikleri:
Genel özellikler: Renksiz, Yanıcı
Koku: Hafif, Hoş, Meyveli
Yoğunluk: 08825 g/cm3 (20°C)
Kaynama noktası: 126,1 °C
Erime noktası: -78 °C
Parlama noktası: 22°C
Buhar basıncı: Sırasıyla 0.1, 1.66, 44.5 kPa (-19, 24, 100°C)
Kırılma indisi: 1,3941 (20°C) nD
Çözünürlük (suda): 0,68 g/100 mL (20°C) Viskozite: 0.685 cP (0, 25 °C)
Genel Özellikleri:
Butil etanoat veya n-Butil asetat olarak da bilinen butil asetat, doğada fazlaca bulunan, elma ve muz meyvelere karakteristik kokusunu veren bir esterdir. Orta derecede polariteye sahip yüksek kaynama noktalı bir çözücüdür. İzobutil asetat, tert –butil asetat ve sek –butil asetat şeklinde üç izormeri vardır.
Üretim:
Butil asetat, bütanol ve asetik asidin esterifikasyonu sonucunda oluşturulurur.
Kullanım alanları:
Butil asetat; genellikle tatlılar, dondurma, peynir gibi yiyeceklerde ve unlu mamüllerde yapay meyve aroması olarak kullanılır. Bunun yanında butil asetat, selüloz nitrat, polimerler, reçineler, mürekkep, yapıştırıcı ve yağlar için çok yaygın kullanılan bir solventtir. Boya üretiminde ve vernik üretiminde de kullanılır. Ayrıca özellikle dericilikte ve kimya sektöründe görevlerde butil asetat kullanımı vardır.
Güvenlik Önlemleri ve Zehirlilik Durumu
Butil asetat çok kolay alevlenir. Yüksek sıcaklıktan ve açık ateşten uzak tutulması gerekir. İnsan vücudunda baş dönmesine sebebiyet verebileceği gibi tekrarlanan maruz kalmalarda ciltte kuruluğa ve çatlaklara sebebiyet verebilir.